Avantatges de la compra d’edificis per rehabilitar

En els últims anys, l’escassetat d’oferta de terrenys i el potencial de revaloració que poden arribar a oferir algunes cases després de ser sotmeses a una reforma, han estat factors que han impulsat a compradors a optar per la rehabilitació.

¿Obra nova o habitatge de segona mà?

Aquesta és la primera decisió que s’ha de prendre abans de començar la recerca d’un habitatge, ja sigui per inversió o com a habitatge habitual. Les opcions de compra d’obra nova en ubicacions cèntriques són escasses o fora de l’abast de molts. No obstant això, alguns edificis antics, poden ser una opció per a aquells que valoren viure en una casa amb valor patrimonial. Si estan en bon estat de conservació, aquest tipus d’inversions atorguen a l’habitatge un estil i valor especial.

Encara que dissenyar una casa des de zero té els seus avantatges, cal tenir en compte que la normativa pot jugar a favor o en contra depenent de quines siguin les necessitats del futur propietari. Les intervencions en edificis existents tenen les seves pròpies normatives que poden afavorir-nos perquè acostumen a ser menys restrictives. D’altra banda, és molt important acotar el pressupost, ja que la compra d’un habitatge d’obra nova requereix un esforç econòmic més gran que l’adquisició d’una de segona mà.

En qualsevol cas, és imprescindible comptar amb un bon assessorament tècnic per valorar tots els pros i contres de cada opció i escollir en funció de les necessitats de cadascú. Això és clau per prendre la millor decisió.

Què s’ha de tenir en compte al comprar un habitatge?

Abans de comprar un habitatge de segona mà hem de fer un anàlisi complet de la mateixa. Comptar amb un tècnic pot ser una bona inversió a la llarga, perquè a més de comptar amb la documentació tradicional (nota simple, cadastre, rebut d’IBI, etc.) el més crucial per a rehabilitar és esbrinar en quin estat es troba l’edificació i conèixer bé les normatives que ens afectarien.

Un arquitecte pot fer un anàlisi prèvi per trobar quines deficiències té l’habitatge a nivell estructural, de distribució i d’instal·lacions. Amb una visita a l’immoble pot saber en quin estat es troba l’edifici, si hi ha hagut intervencions prèvies i si hi ha problemes que poguin devaluar la inversió. En el cas d’habitatges dins d’edificis plurifamiliars és recomanable demanar informació a la comunitat de propietaris. En el cas d’edificis antics, més de 45 anys, podem demanar l’informe de la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE) per conèixer si hi ha deficiències greus i si ja s’han solucionat.

El cost en temps i diners

Hem de tenir molt clar quin tipus de reforma volem fer i quant volem gastar-nos-hi. Les obres de rehabilitació d’un habitatge les podem clasificar en tres tipus en funció de l’abast i el termini. Posem com a exemple una casa de 120 metres quadrats: hi ha obres que afecten únicament als acabats (1 mes d’obra),  altres afecten acabats i instal·lacions (fins a 2 mesos d’obra), i les integrals, afecten acabats, instal·lacions i distribució (entre 3 i 4 mesos).

Reformar una casa no només és pintar parets i adaptar la distribució. Bona part del pressupost segurament anirà a parar a partides que no les veurem a simple vista, però no per això són menys importants. Cal tenir les instal·lacions (elèctrica, climàtica, sanejament i aigua) actualitzades, mantenir i invertir en les instal·lacions ens ajudarà a estalviar en un futur. Per exemple, escollir bones finestres pot estalviar en un futur fins a un 30% de despesa en calefacció i/o refrigeració. Si voleu saber més sobre quines reformes podeu fer per estalviar diners podeu visitar l’article al nostre blog “Com puc millorar l’eficiència energètica a casa meva?“.

En definitiva, hi ha tantes rehabilitacions com pressupostos i en la tria dels acabats hi ha el 60% de el cost de la inversió -en cas de realitzar una rehabilitació integral-. A nivell global, per metre quadrat útil d’habitatge, la inversió pot variar dels 500 als 1.400,00 €.

Per saber una mica més

Llegir més

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.